Skalbart, säkert, snyggt – en kostnadseffektiv laddanläggning för bostadsrättsföreningar.

Eikelijordet bostadsrättsföreningar med DEFA Power elbilsladdare

Den som bor i någon av de nybyggda bostadsrätterna på Eikelijordet i Ski kommun strax utanför centrala Oslo, kan enkelt få en laddpunkt vid sin parkeringsplats. Närsomhelst. Laddanläggningarna, som sattes upp i början av året och består av prisvinnande DEFA Power, är nämligen skalbara.

”Vi menar att DEFA Power passar bra för bostadsrättsföreningar”, säger Per Th. Magnor, CEO och medgrundare på Movel – en av Norges ledande laddoperatörer och det företag som ansvarar för driften av de nya anläggningarna.

Modernt laddsystem – skalbart för framtiden                            

Totalt finns drygt 50 parkeringsplatser med strax under 30 av nästa generations systemladdare –DEFA Power. Att det inte finns laddpunkter vid alla parkeringsplatser i OBOS och Block Watnes nybyggnadsprojekt på Eikelijordet beror inte på att det inte finns möjligheter till det. Det beror helt enkelt på att behovet inte finns bland samtliga boende just i dag. Men den dag en fossilbilsägare i bostadsrättsföreningen skaffar elbil tar det bara ett ögonblick att få en fungerande hemmaladdare på plats.

De parkeringsplatser på Eikelijordet som ännu inte är utrustade med elbilsladdare är nämligen förberedda för DEFA Power. I princip allt är klart; säkringar, kabeldragning och säkerställd strömförsörjning. Det enda bostadsrättsägaren behöver göra är att beställa en DEFA Power från installatören och sedan aktivera ett konto hos Movel – experter på laddanläggningar för bostadsrättsföreningar och samfälligheter, och som också erbjuder faktureringslösningar och support för de boende.

Rätt lösning – spara pengar

”Det här upplägget är väldigt smidigt för den som går från fossilbil till laddbar bil. Infrastrukturen som har satts upp samt DEFA Powers design gör att det är både enkelt och mycket kostnadseffektivt att utvidga anläggningen”, säger Movels CEO Per Th. Magnor och berättar:
”Många bostadsrättsföreningar har tyvärr valt lösningar som inte är så här flexibla. Vi stöter på det till och från; att en bostadsrättsförening har satt upp laddpunkter några år tidigare och så behöver de plötsligt fler laddplatser. De måste då byta ut hela anläggningen och det rör sig om en hel del bortkastade pengar”.

Konkurrenskraftig laddbox

Att DEFA Power-lösningen på Eikelijordet är skalbar är inte allt; laddboxen är också intuitiv för användarna, enligt Magnor.
”Vi har en stor tro på DEFA-laddarna. Det är bekvämt att ha en fast kabel i och med att det bara är en plug som ska in – inte en in i bilen och en in i laddboxen. Även displayen, som ger användaren god information, är kundvänlig. Alla andra boxar har bara lampor som blinkar i olika färger och det är få kunder som sätter sig in i vad de olika färgerna betyder. DEFA Power är verkligen en konkurrenskraftig box!”

Både boende och besökare använder DEFA Power för att ladda sin elbil.
Både boende och besökare använder DEFA Power för att ladda sin elbil.

 

På frågan ”vilka är de tre starkaste skälen att välja DEFA Power till anläggningen?” säger han:
”Displayen som ger god information, att det finns DEFA-folk på plats i de marknader där laddaren säljs och att det här är en konkurrenskraftig box med alla funktioner man behöver. Att den är baserad på OCPP 2.0.1 gör att den är framtidssäkrad och möter alla de behov vi kan se inom en överskådlig framtid.

Laddning i bostadsrättsförening kan göras enkelt

Du behöver inte längre oroa dig för fördelning av kostnader och fakturering av laddning.  Det finns leverantörer som förenklar administration och drift.

Movel är Norges största teknikoberoende laddoperatör och är en av två leverantörer som OBOS använder sig av.
”De anlitar oss för att vi har goda lösningar och för att vi är experter på att sköta driften av anläggningar i bostadsrättsföreningar. Att arbeta med laddning i BRF:er är komplicerat på många plan. Olika bilar som reagerar på olika sätt, olika mängder ström til olika tider på dygnet, nätavgift, elstöd från norska staten… Varje del var för sig är enkel, men när alla parametrar ska slås ihop till en faktura är det en komplicerad cocktail. Allt måste vara exakt, och man måste ha stålkontroll på alla detaljer, och det har vi på Movel.”

Laddning med EasyPark appen på DEFA Power laddstation på Gästparkering
Tre av laddstationerna i anläggningen har en integrerad Easy Park-app så att besökare kan ladda smidigt och även betala för sin laddning.

Om projektet:

  • Eikelijordet Bostadsrättsförening, i Ski utanför Oslo, Norge
  • Antal laddpunkter: 30 DEFA Power (väggmonterade i garage)
  • Installatör: AA Elektro AS
  • Fastighetsutvecklare: OBOS Block Watne
  • Driftssystem: Movel

Läs mer om DEFA Power och bostadsrättsföreningar här