Elbilsladdning – en integrerad del av nya fastighetsprojekt

I en tid då hållbarhet och grön omställning står högt på agendan för fastighetsutvecklare har Fabritius gjort ett medvetet val att integrera elbilsladdning i alla sina nya projekt. Företaget, som nyligen slutförde en imponerande anläggning vid Gardermoen i Norge, ser elbilsladdning som en essentiell del av framtidens fastighetslösningar.

En nödvändig grön omställning

På det nybyggda huvudkontoret och centrallagret till Sport Holding vid Gardermoen har Fabritius installerat en modern laddanläggning som täcker behoven för både anställda och besökare. Byggnaden, som sträcker sig över hela 36 500 kvadratmeter, är utrustad med toppmoderna laddstationer både på parkeringsplatsen framför byggnaden och i ett öppet garage under byggnaden. Enligt Kristine Gjelsten Bystøl, projektledare och hållbarhetskoordinator hos Fabritius, är elbilsladdning nu ett standardkrav i deras projekt.

– För oss är elbilsladdning ett viktigt led i en grön omställning och för att uppnå miljöcertifiering av byggnaden. I vissa fall är det också ett krav från kommunerna, och vi ser att allt fler hyresgäster förväntar sig denna facilitet, förklarar Bystøl.

Strikta krav på laddlösningar

Fabritius ställer strikta krav på laddlösningarna i sina projekt, inklusive antal laddpunkter, levererad energi, behovet av lastbalansering, flexibilitet i betalningslösningar och skalbarhet.

– Det är viktigt för oss att laddlösningarna inte bara täcker dagens behov utan också är flexibla nog att möta framtida förändringar och uppdateringar. Förutsägbarhet i leverans och drift är avgörande, säger Bystøl.

DEFA Power EV chargers

I projektet vid Gardermoen levererades laddanläggningen med DEFA Power, vald av entreprenören Gardermoen Elektro. Med lastbalansering och åtkomstkontroll via laddbrickor säkerställer anläggningen effektiv användning och enkel administration. Sport Holding, som driver byggnaden själv, har därmed ansvaret för den dagliga driften av laddanläggningen.

En växande trend

Denna satsning från Fabritius speglar en bredare trend på fastighetsmarknaden där elbilsladdning blir alltmer integrerad i nya kommersiella byggnader. Företag som Sport Holding, Norges ledande fackhandelsaktör inom sport med över 375 butiker, ser sådana hållbara lösningar som nödvändiga investeringar för framtiden.

Anders Granquist, EVP på DEFA, understryker värdet av att tillhandahålla laddning på arbetsplatsen: “Att erbjuda elbilsladdning på arbetsplatsen har blivit en nödvändighet för att möta förväntningarna från hyresgäster, anställda och kunder. Vi ser att den norska fastighetsbranschen leder utvecklingen av laddanläggningar och många går längre än kraven i byggtekniska föreskrifter eftersom det är lönsamt och skapar värde genom att stärka företagets hållbarhetsprofil och attrahera miljömedvetna talanger.”

I takt med att fastighetsutvecklare som Fabritius fortsätter att prioritera gröna lösningar blir elbilsladdning en integrerad del av moderna fastighetsprojekt, till stor fördel för både miljön och de som använder byggnaderna.

Om projektet:

  • Antal laddpunkter: 59 DEFA Power (vägg + stolpar)
  • Installatör: Gardermoen Elektro
  • Ägare: Fabritius
  • Administrationssystem: CloudCharge

Läs om varför DEFA Power passar ditt företag.